Arkadiakoret
Norges første greske kor, stiftet 21.9.1981
Dirigent: Marilena Zlatanou

Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+

Planlagte konserter Arkadiakoret

TIDLØSE HELLAS

Konsert med ARKADIAKORET
Klaver: STEFAN IBSEN ZLATANOS

og dirigent gjennom 35 år: MARILENA ZLATANOU

MARIA BEBUDELSE KIRKE

10 mars 2024, kl. 18:00

billetter a kr. 200

Hellas er et land med en meget lang, begivenhetsrik og mangfoldig historie - et land som har skjenket verden en enestående kulturarv og som har inspirert og preget hele den vestlige sivilisasjonen.
Vi presenterer en konsert med eksempler fra hele den flertusenårige historien med:

  • Musikk fra Antikken – skrevet opprinnelig med egen gresk antikk musikknotasjon som har blitt tydet og transkribert.
  • Musikk fra den over tusenårige Bysantinske tiden – altså den gresk-ortodokse kirkens musikk, praktisert uavbrutt siden kirkens etablering på trehundretallet.
  • Folkesanger fra den etterfølgende 400årige tiden (for halvparten av landet), eller 500årige (for den andre halvparten), da Hellas var under okkupasjon av det Ottomanske riket.
  • Sanger forbundet med historiske begivenheter fra nyere tid:
    Eksempelvis kan nevnes frigjøringen fra den tyrkiske okkupasjonen og etableringen av den greske stat, tiden under den Annen Verdenskrigs okkupasjonen, og slutten på juntatiden og restoreringen av Demokratiet.
  • Verdenspremiere av nyskrevet av dirigenten komposisjon på et utvalg av uttrykksfulle og poetiske navn av Panajia Sistnevnte er det navnet brukt i Hellas for Maria - det betyr den all-hellige og komposisjonen er basert på et utvalg av 86 av over 1190 (!) mulige navn av de tusenvis av kirker til ære for henne over hele landet – en meditasjon over både det teologiske og det sosiologiske ved hennes allesteds tilstedeværelse i landet …
    Denne komposisjonen fikk første pris i internasjonal komposisjonskonkurranse i Beograd i 2020.
  • Avslutningsvis framfører vi den olympiske hymnen som alltid ledsager det Olympiske flaggets inntreden i arenaen under alle Olympiske Leker – homage til den uforlignelige Greske antikkens kulturarv – og ringen av vår flertusenårige kulturreise blir da sluttet!

Arkadiakoret synger Mikra Asia søndag 23. oktober kl. 19.00

Arkadiakoret synger Mikra Asia 23 10 22Hør Arkadiakoret synge Mikra Asia søndag 23. oktober kl. 19.00 i Maria Bebudelseskirke, Thor Olsensgt. 9, 0177 Oslo. På denne konserten har vi med oss Jan Gustav Schaanning på bouzouki, Trond Bull Hansen på gitar, Vivian Sunnarvik på cello og Stefan Ibsen Zlatanos på klaver.

I september 2022 markerte Hellas, landet med den langvarige, mektige og begivenhetsrike historien, 100 år siden det grekerne kaller: den «Lilleasiatiske Katastrofen».

Denne beskrivelsen viser til det faktum at ca halvannen million grekere som hadde bodd i Lilleasias og Svarte Havs kyster siden tidlige Antikktiden (ca 550 før vår tidsregning), da de etablerte sine kolonier både der og langs hele middelhavskyst, måtte forlate sine hjem, hals over hodet. På offisielt heter dette «befolkningsutvekslingen» mellom Tyrkia og Hellas og det var noe som fant sted etter et internasjonalt diplomatisk initiativ fra ingen ringere enn Fritjof Nansen!

Avtalen til tross, og i ly av massakrene fra Tyrkisk side ble plutselig datidens lille og fattige Hellas oversvømt og beriket med alle disse landflyktige som da etablerte seg (meget sparsommelig til å begynne med), i Nord Hellas, enkelte øyer og i området rundt Aten.

ARKADIAKORET (dirigent Marilena Zlatanou) som spesialiserer seg i gresk musikk presenterer en konsert på dette tema: Hovedverket blir MIKRA ASIA en sangsyklus av den kjente og kjære i hjemlandet komponisten Apostolos Kaldaras og dikteren Pythagoras, som begge er etterkommere av disse landflyktige: Deres verk (Lilleasia) ble et flott utrykk for både tragedien og sorgen i kjølvannet av denne katastrofen, men, ikke minst, også for håpet og innsatsviljen til å forme et nytt liv - fortiden besøker dem etter hvert kun i drømmene …

For dette verket har vi med også med oss Jan Gustav Schaanning på bouzouki, Trond Bull Hansen på gitar, Vivian Sunnarvik på cello og Stefan Ibsen Zlatanos på klaver.

I vårt program inkluderer vi også korarrangementer av greske folkesanger fra Lilleasia, så vel som det ene stykket av antikk musikk som har overlevet til våre dager komplett, opprinnelig hugget i stein i antikk musikknotasjon og siden transkribert til vanlig musikknotasjon, som ble funnet ved Antikkens Efessos!

Hjertelig velkommen til en sjelden og vakker konsert

Søndag 23. oktober, kl. 19:00 i Maria Bebudelses kirke
(Thor Olsens gt. 9)

 

 

 

 

Kulturnatten i Oslo 16. september 2022:

Kulturnatten, gamle aker kirke 16.10.22

 

I vrimmelen av tilbud denne dagen tillater vi oss å foreslå
KLASSISKE SKATTER I GAMLE AKER KIRKE kl. 19:00 hvor det for sjette år på rad presenteres et mangfoldig program med:
- ARKADIAKORET, dir.: Marilena Zlatanou, framfører korarrangementer av Bysantinsk kirkemusikk
-- CORO MISTO,dir.: Marilena Zlatanou, framfører noen satser fra store klassiske verk, av bl. andre Handel, Mozart, Rossini og Mendelssohn
Pianist: Natasja Rybak
- Middelaldermusikk gruppa VOX ANTIQUA framfører sanger av bl.a. Hildegard von Bingen, Gautier de Coinci, og flere av ANON…

Hjertelig velkommen (gratis inngang) til byens eldste og kanskje vakreste bygg, som attpåtil har den utroligste akustikken!

 

 

 


Video

Video

Følg oss på FacebookWebløsning ©2017 av Web Norge